OKUMA GRUBU PROJESİ - DUYURU
"Bir kitap, içimizdeki donmuş değerleri parçalayacak bir balta olmalıdır." der Franz Kafka. Kitaplar tüm çağlarda insanın içindeki güzide hisleri yeşerten bir yaşam suyu olmuştur. Bireyin küçüklük döneminde hayal dünyasını, ileriki dönemlerde karakterini ve fikir dünyasını şekillendiren, istediği yönde eğiten önemli bir araç haline gelmiştir.
Kitap okumak bize farklı bakış açıları sunarak düşünce dehlizlerinin derinliklerine doğru açılmamızı sağlar. Belki de bu yüzden aynı kitapları okuduğumuz birinin iç dünyasına aşina gibi hissedip içimizde bir güven duygusunun filizlenmesine izin veririz.
Biz de Genç Kızılay olarak kitap okumanın bize hissettirdiği bu özel duygu ve düşünceler esinlenerek alanlara göre eğitimlerle harmanlanmış bir "Okuma Grubu" projesini hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık.
Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı görev edindiğimiz bu projede asıl hedefimiz kitap okumanın ruhun besini olduğunu, her kitabın bize farklı bakış açıları kazandırdığını göstererek ilgi alanınız doğrultusunda planlanan kitap tahlilleri ve eğitimlerle bu düşünceleri sağlam bir temele oturtmak.
Okuma gruplarımız bir rehber, bir sorumlu ve 12 kişilik katılımcı kitlesinden oluşacaktır.
Proje kapsamında her katılımcı en fazla 2 alandaki kitap okuma grubuna ve paralel olarak eğitimlere katılım sağlayabilecektir.
Oluşturulan gruplarda rehber eşliğinde grubun konusu dahilinde belirlenen teknik kitapların tahlili yapılacağı gibi seçilen konu özelinde seminerler ve eğitimler vs de düzenlenecek.
Kitap listeleri ve eğitim konuları gruplar neticelendirildikten sonra sizler ile yapılan istişareler sonucunda belirlenecek. Yine tahlil aralığı ve eğitim tarihleri de sizler ile istişare neticesinde belirlenecek.
Süreç dahilinde tüm gruplara proje eğitimi verilecektir. Kitap tahlillerinin ve eğitimlerin ardından bir konuda nitelik kazanmış gruplardan konuları minvalinde proje yazmaları istenecektir(konusu tarih olan grup, öğrencilere tarih bilincinin kazandırılması temalı bir proje yazabilir. Böylelikle öğrendiklerimizi pratik etme ve somut çıktı elde etme imkanı bulmuş olacağız.
Hangi alana rehber veya katılımcı olarak başvuru yaptığınızın bilgisi mülakat esnasında alınacaktır.
Alanlar;
Psikoloji
Edebiyat
Ekonomi
Sosyoloji
Tarih
Coğrafya
Uluslararası ilişkiler
Siyaset bilimi
Görsel iletişim ve dijital medya
İnovasyon ve girişimcilik
Sanat tarihi
Yönetim ve organizasyon
Felsefe
Sinema ve televizyon
Hukuk
Proje takvimi;
6 Temmuz-6 Ağustos 2022, katılımcı ve rehber başvurularının alınması
7 Ağustos-20 Ağustos 2022, katılımcı ve rehber adaylarının mülakatlarının yapılması
21 Ağustos 2022, katılımcı ve rehber listelerinin duyurulması
22 Ağustos-22 Eylül 2022, rehberlerin katılımcılar ile görüşmesi sonucu tahlil edilecek kitapların verilecek eğitim ve seminer konularının belirlenmesi
22 Eylül 2022-5 Nisan 2023, belirlenen kitapların tahlili ve eğitim, seminerlerin düzenlenmesi(hangi sıklıkla tahlil gerçekleşeceği ve eğitim seminer tarihleri de grup istişaresi neticesinde belirlenecek.
6 Nisan-6 Mayıs 2023, gruplara proje eğitimlerinin verilmesi
6 Mayıs- 6 Haziran 2023, grupların, konuları dahilinde proje yazımı gerçekleştirmeleri.
BAŞVURU LİNKLERİ
Okuyucular için başvuru linki: https://gonulluol.org/volunteering-event/00000003L5I/detail
Mentörler için başvuru linki: https://gonulluol.org/volunteering-event/00000003L5J/detail